Umre ve Ziyaret

Mescid-i Nebevi’de Umre ve Ziyaret Ritüelleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Suudi Arabistan Hac -Umre vizesi almak isteyen; Bordo (Umuma Mahsus), Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ile Siyah ya da Kırmızı (Diplomatik) pasaportlarından herhangi birine sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorundadırlar. Umre ziyareti için Suudi Arabistan vize uygulama ve vize prosedürleri Umre vizesi için de geçerlidir.

Umre vizesi başvuruları Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve konsoloslukları tarafından yetkilendirilmiş bulunan vize merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığı ile yapılmaktadır. Gerekli koşulların yerine getirilmesi durumunda alınacak olan Umre vizesinin geçerlilik süresi 30 gündür. Hac Ziyareti’ nden farklı olarak Umre ziyaretlerinin herhangi bir tarihi ve sayı sınırlaması bulunmamaktadır. Umre ziyareti gerçekleştirmek isteyen vatandaşların istedikleri tarihlerde vize başvurusunda bulunarak vize almaları durumunda Umre ziyaretlerini gerçekleştirmeleri mümkündür.

Suudi Arabistan Devleti, Umre ziyaretleri taleplerindeki yoğunluğu göz önünde bulundurarak Umre turizm programı hazırlamıştır. Bu programda amaçlar Müslümanların dini ziyaret sebebiyle ülkeye geldiklerinde diğer dini mekanları ve tarihi yerleri de görebilmelerini sağlamak amacı ile ülkede daha fazla konaklamalarına imkân tanımak olmuştur. Bu doğrultuda Müslümanlar dini ritüellerin yanı sıra ülke tarih ve kültürünü de yakından görme şansı elde etmektedirler.

45 yaş altı kadınların 1. Derece erkek akrabaları ya da eşleri olmadan Suudi Arabistan’a girmeleri yasak olduğu için bu ziyarette de aynı kural geçerli olmaktadır.
Suudi Arabistan umre vizesi talebindeki yoğunluk gereği süreçleri hızlandırmak ve vatandaşların faydasına olacağı düşüncesi ile yeni düzenlemelere gidilmiştir. Böylelikle; Umre ziyareti gerçekleştirmek isteyen Müslümanların pasaport verileri Suudi Arabistan konsolosluklarına ve Suudi Arabistan’a online olarak gönderilmektedir.

Umre Ziyareti Koşulları

  • 8 yaşından küçük çocukların yanlarında akraba da olsa anneleri olmadan umre vizesi almaları ve Umre ziyaretinde bulunmaları mümkün değildir.
  • 9 ve 18 yaş aralığındaki çocukların Umre ziyaretini gerçekleştirmeleri için anne ve babalarının olmaması durumunda 1. Derece akrabalarının olması yeterlidir.
  • Ziyareti gerçekleştirecek olan her çocuk için vukuatlı nüfus kayıt örneklerini bulundurmaları gerekmektedir. Tüm şart ve gereklilikler yerine getirilmiş olsa da Hac ve Umre ziyaretleri başvurularının onaylanması ve karar yetkisi Suudi Arabistan Konsolosluğu yetkisinde olduğu unutulmamalıdır.
  • Hac ziyaretlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar Diyanet İşleri Bakanlığı ya da bu konuda konsolosluk ve Diyanet İşleri Bakanlığınca yetkilendirilmiş seyahat acenteleri aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebilirler.

Hac ziyareti için Suudi Arabistan Devleti ve Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından belirlenen bir kontenjan bulunmakla birlikte Umre ziyareti için bu şekilde bir kontenjan ya da sayı sınırlaması söz konusu değildir. Vatandaşlar istedikleri kadar Umre ziyaretinde bulunabilirler.

Başvuru Formu

Suudi Arabistan Hac ve Umre vize başvuru formu elektronik ortamda eksiksiz ve gerçeğe uygun doldurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, sunulan her bilginin doğruluğu kontrol edilmekte ve yanlış çıkması durumuna cezai işlem uygulanmaktadır. Vizeyi alabilmeniz adına da bu bilgilerin doğruluğu önem arz etmektedir.

Vize başvuru formu, Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından vize başvuru sahibini tanımak adına oluşturulmuş, kişisel ve resmi bilgilerin sorgulandığı bir formdur. Türkçe veya İngilizce olarak doldurulabilecek olan bu formun aynı zamanda uluslararası mahiyet kazanan resmi bir form olduğu unutulmamalıdır.

Diğer vize prosedürlerinde olduğu gibi Hac ve Umre vizelerine başvuracak olan kişilerin pasaportlarının geçerlilik süresi, yapacakları ziyaretin bitiş tarihinden itibaren en az 1 yıl olmalıdır.
Hac ve Umre vize ücretleri yıldan yıla ve yapılması planlanan seyahatin süresi, kapsamına da bağlı olarak değişiklik gösterebileceği gibi konsolosluk tarafından belirlenmektedir. Vizenizin ret alması durumunda başvuru sürecinde alınan vize ücreti iadesi yapılmayacaktır.

Suudi Arabistan Hac- Umre vizesi sonuçlanma süresi; sunulan evrakların mahiyeti, kişisel bazda değişiklik gösterebilecek olan durumlar, gerekli görülmesi durumunda konsoloslukların Hac ve Umre Vizesi için isteyebileceği ek evraklar olabilir.
Hac dönemleri gibi yoğun dönemler ve resmi tatil günlerinin de göz önünde bulundurulması unutulmayarak ortalama 5 ile 7 iş günü arasında değişmektedir.

Suudi Arabistan Umre ve Hac Vizesi için Gerekli Evraklar

Suudi Arabistan Umre ve Hac vizesi için gerekli evraklar hazırlanırken Hac gibi dini ibadet amaçlı ziyaretlerin belirli ve ertelenemez tarihleri içerdiği, bu yüzden de normal seyahat vizesi başvurusunun dışında Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumların duyurusunu yapacağı ekstra evrakların da gerekli olabileceği unutulmamalıdır.

  • Pasaport. Hac ve Umre ziyareti amaçlı kullanılacak olan pasaportların yeni uygulanan sisteme uyumlu, çipli ve planlanan seyahat tarihinden sonra en az 1 yıl geçerliliği olan bir pasaport olmalıdır.
  • Fotoğraf. Arka fonu beyaz, güncel ve son halinizi gösterir vaziyette çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf olması gerekmektedir.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın yazılı olduğu nüfus cüzdanınızın arkalı önlü çekilmiş fotokopisi.
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği.

Suudi Arabistan Konsolosluğu Umre Ziyareti için Ne Yapmalı?

Suudi Arabistan Konsolosluğu Umre Ziyareti, dini ibadet amaçlı bir ziyaret olduğu için ayrı bir vize kategorisinde değerlendirilmektedir. Hac vizesi gibi belli bir zaman kısıttı ve sayı sınırı içermemektedir. İstenilen her zaman ev sayıda Umre Ziyareti gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte Suudi Arabistan Umre Ziyareti’ nde bulunmak isteyen vatandaşlar Suudi Arabistan umre vizesi almak zorundadırlar.

45 yaşın altında bulunan kadınların Suudi Arabistan’a tek başlarına giriş yapmalarına izin verilmediği için bu kişiler, kendilerine refakat edecek eş, baba ya da aileden 1. Derece kan bağı olan bir erkek ile bu ziyaretini gerçekleştirebilirler. 45 yaşının altında bulunan kadınların vize evrakları arasında bu kişiler ile olan bağlarını gösterecek detayların yer alması da istenecektir.

Suudi Arabistan Konsolosluğu Umre Vizesi Nasıl Alınır?

Suudi Arabistan Konsolosluğu Umre vizesi Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile ya da yetkilendirilmiş acenteler aracılığı ile başvuru gerçekleştirerek alınabilmektedir.

Alınan yasal onaylar neticesinde kişinin kimlik bilgileri, vukuatlı nüfus kayıt örneği, seyahat tarihinden sonraki 1 yıl geçerliliği olan pasaport ve fotoğraf gibi diğer evrakları toplanarak konsolosluk aracılığı ile vizesi alınmaktadır.
Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş acenteler kişi için bu süreçleri yerine getirebilir ve kişiyi doğru evrak ve işlem noktasında yönlendirebilirler.

Suudi Arabistan Konsolosluğu Umre Ziyareti’ne nasıl gidilir?

Suudi Arabistan Konsolosluğu Umre Ziyaretleri için Hac Ziyareti’ nden farklı olarak belirli bir süre kısıtlaması getirmemiştir. Hac Ziyareti belirli bir zamanda gidilmesi gereken bir ziyaret iken Umre Ziyareti’ nde bulunmak isteyen kişiler, istedikleri zaman için başvurularını yerine getirebilirler. Ayrıca herhangi bir sayı kısıtlaması olmayan Umre Ziyareti’ ne kişiler istedikleri kadar katılabilirler. Yılın her ayı gidilebilecek olan Umre Ziyareti’ nden farklı olarak Hac Ziyareti için belirli bir kontenjan ayrılmasına rağmen yine Umre Ziyareti için böyle bir kontenjan ayrılma durumu yoktur.

Umre Ziyareti gerçekleştirmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bulundukları il veya ilçe müdürlüklerine giderek Umre Ziyareti başvurusunda bulunabilirler.
Vize prosedür ve süreçleri için Diyanet İşleri Başkanlığı ya da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş acenteler aracılığı ile yardım alınabilmektedir. Başvurusu alınan kişinin gerekli evrakları toplanarak Umre Vizesi için Suudi Arabistan Ankara Büyükelçiliği’ ne gönderilerek vize sürecinin tamamlanması beklenmektedir.

Suudi Arabistan Umre Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Suudi Arabistan Umre Vizesi kaç günde çıkar sorusundan önce, vize başvuru prosedür ve evraklarının tamamlanması ve başvuru zamanın doğru tespit edilmesi gerekmektedir.

Hac dönemleri artan yoğunluk ile birlikte Suudi Arabistan ve Türkiye’nin resmi tatil sürelerine denk gelen tarihlerde sonuçlanma süresinin uzama ihtimali bulunmaktadır.

Bununla birlikte Umre ve Hac vizeleri farklı ve ayrı kategorilerde vizeler olduklarından, kişinin de özel durumu ile alakadar olabileceği üzere konsolosluklar ekstra evrak isteme yetkisini kullanarak bu süreleri uzatabilir.

Suudi Arabistan Umre Vizesi, tüm koşul ve evrakların yerine getirildiği düşünüldüğünde 3-7 iş günü içerisinde sonuçlanan bir vize türüdür.

Umre Vizesinin Süresi Kaç Gündür?

Umre Vizesi, Suudi Arabistan Devleti’nin yeni getirmiş olduğu düzenlemeler nihayetinde Umre kapsamında verilen vizeyi turizm programı şeklinde sunmaktadır. Böylelikle Umre ziyaretinde bulunmak isteyen kişilerin Suudi Arabistan’ın tarihi mekanlarını, kültürel özelliklerini görmek fırsatı elde etmeleri amaçlanmıştır.Bu amaçlar doğrultusunda Umre Vizesinin süresi 30 gün olarak belirlenmiştir. Bu sayede ülkede daha fazla kalınabilmesinin önü açılmış, ziyaretçilerin ülkeyi daha yakından tanıyabilmeleri şansı tanınmıştır.

Umre vizesinin süresi genel olarak 30 gün olarak tanımlansa da, gerekli durumlarda Suudi Arabistan devleti bu durumlarda eziyaretçilere yardımcı olabilmektedir.

Kısaca Umre

Umre nedir?

Umre, ihrama girerek Kâbe’yi Tavaf etmek, Safa ile Merve arasında Sa’y yapmak, tıraş olmak veya saçı kısaltmak suretiyle Allah’a ibadet etmektir.

Nasıl ihrama girebilirim?

  • Müslüman, şeriatta kendisine belirlenen yerden ihrama girer ve ihramı esnasında kendisine Haram kılınan yasaklardan kaçınır.
  • “Lebbeyke Allahumme Lebbeyk, Lebbeyke la şerike Leke Lebbeyk. Innel Hamde ve Nimete Leke Ve’l-Mülk, La şerike Lek” diyerek Telbiye getirir.

Tavaf

  • Harem’e yönelir ve Kâbe’yi soluna alarak, Hacer-i Esved’den başlayıp onunla bitirmek üzere Kâbe’nin etrafını yedi kez döner
  • Yedi şavt Tavafı bitirdikten sonra uygun bir yerde iki rekât namaz kılar

Sa’y

Safa’ya yönelir ve oradan Merve’ye doğru Sa’y yapmaya başlar. Merve’ye ulaştığı zaman, bir şavtı tamamlamış olur, sonra ikinci şavtı tamamlamak için Safa’ya geri döner ve bu şekilde Merve’de bitirmek üzere 7 şavtı (turu) tamamlayana kadar devam eder.

Saçı tıraş etmek ve kısaltmak

  • Sa’yı tamamladıktan sonra saçını tıraş etmek veya kesmek için berber dükkânlarına gider
  • Kadınlar ise saçını toplar ve uçlarından bir parmak ucu (1 – 2 cm) kadar keser
  • Böylece Umre tamamlanmış olur ve Umre Ihramından çıkılır

Umre ihrama girerek beyti Tavaf etmek, Safa ile Merve araslnda Sa’y yapmak ve saqlrll kesmek ya da klsaltmaktan ibaret Allah’a yapllan bir ibadettir.

Havaalanında Bagajlar

  • Bagajlarınızı taşımak için ücretsiz olarak bir araba alabilirsiniz.
  • Burada arabaları sürmek üzere görevlendirilmiş personel bulunmaktadır. Belirli bir ücret karşılığında çantalarınızı yüklemelerini, indirmelerini ve arabanızı sürmelerini isteyebilirsiniz.
  • Hac kafileleri, havalimanı içindeki sorumlu makamlarla koordineli olarak hacıların havalimanından çıkışlarını düzenler, yolcuları taşıyacak otobüsün yerini belirler, binişlerini düzenler ve bagajlarının otobüslere aktarılmasını sağlar.

Gümrüklerde kolayca ve rahat kontrol edilebilmesi icin. Açıklama formuna:

  • Değeri 3,000 riyal üzerinde olan ticari miktarlardaki hediyelikleri kaydedin
  • 60,000 riyali aşması halinde taşıdığınız büyük tutarları

Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı, Hac ve Umre mevsimleri boyunca, havalimanının çeşitli tesislerinde Rahman’ın misafirleri için gerekli olan en iyi hizmetleri sunarak, geliş ve gidişlerinde kolaylık sağlıyor.

Özel Araçlar

Umre yapmak için Mekke-i Mükerreme’ye kendi aracınız veya kiralık arabayla geliyorsanız:

  • Trafik sıkışıklığından önlemek için Hac mevsiminde ve Ramazan ayında Mekke semtlerine giremeyeceğinizi unutmayın
  • Arabanızı kutsal başkentteki otoparklardan birine park etmeniz istenecek

Kutsal başkentteki otoparklar

  • Haremeyn Tren İstasyonu Otoparkı
  • Zahir Otoparkı
  • Kedi Otoparkı
  • Cemreler Otoparkı
  • Rasifa Otoparkı
  • Dukum Veber Otoparkı
  • Prens Miteb Yolu Otoparkı (Mesafi Tünelleri) (Refinery tunnels)

Oradan Hac ve Umre yapanlar için otobüsler mevcuttur ve sizi her otoparktan doğrudan Harem’e götürür.

Arabayla seyahate çıkmadan önce şunlardan emin olun

  • Sıvıları kontrol edin ve gerekli olanları değiştirin
  • Frenleri, lambaları
  • Lastikleri ve yedek lastiğin varlığını kontrol edin
  • Yolculuk öncesi ve sırasında yeterince dinlenmeyi unutmayın

Kara Yoluyla Umreye Gitmek

Suudi Arabistan Krallığı’na komşu ülkelerde ikamet eden kişilere kendi arabaları veya kiralık arabalarla kara sınır kapılarından geçerek Umre yapmalarına izin verilmektedir.

  • Aynı şekilde, dış acentelerin yalnızca lisanslı taşıma araçlarıyla da kara sınır kapılarından geçebilirler.

Suudi Arabistan’da ikamet eden görevliler ile Suudi Arabistan vatandaşları toplu taşıma otobüsleriyle Hac ve Umre yapmak için seyahat edebilirler.

  • Umre yapmak için izin aldıktan sonra kendi arabalarıyla da gidebilirler. Ancak Hac mevsimi başlamadan önce ve Ramazan ayının son on günlerinde, resmi giriş izni olan arabalar hariç, küçük arabaların Mekke-i Mükerreme’ye girmesi yasaktır.

Mekke-i Mükerreme’nin girişlerinde Umre yapanlar için 50,000 araç kapasiteli 7 adet otopark bulunmaktadır.

Arabanızı kutsal başkentteki otoparklardan birine park etmeniz istenecektir. Oradan Hac ve Umre yapanlara hizmet veren otobüsler sizi bütün duraklardan doğrudan Harem’e götürecektir.

Haremeyn Treni

Hac ve Umre yapanlara hizmet veren yüksek hızlı tren olup, Mekke, Medine ve Cidde Havalimanı’nı birbirine bağlar.

  • Haremeyn Treni yolculara hız, güvenlik ve konfor sağlamaktadır
  • Koltukları business class ve ekonomi Sınıfı olarak bölünmüştür
  • Seyahat boyunca yolcular için yiyecek ve içecek servisi yapan bir kafeye sahiptir

Haremeyn Treni’nin en önemli istasyonlarının lokasyonu:

  • Cidde Havalimanı İstasyonu, Kral Abdülaziz Havalimanı içinde yer almaktadır.
  • Mekke-i Mükerreme İstasyonu, Mekke Haremi’nden 3,5 km uzaklıktadır. İstasyon ile Mekke Haremi arasında ulaşım için tahsis edilmiş otobüsler bulunmaktadır.
  • Medine-i Munevvere İstasyonu, Mescid-i Nebevî’ye 9 km uzaklıktadır. İstasyon ile Mescid-i Nebevî arasında ulaşım için tahsis edilmiş otobüsler bulunmaktadır.

Haremeyn Treni’ne nasıl rezervasyon yaptırabilirim?

Haremeyn Hızlı Treni için tren biletlerini aşağıdaki yollardan biriyle alabilirsiniz:

  • Web sitesi veya telefon uygulaması
  • Tren istasyonlarındaki bilet satış noktaları
  • Haremeyn Treni birleşik numarasını arayarak: 920004433

Nelerin Suudi Arabistan’a Sokulması Yasaktır?

Suudi Arabistan Krallığı’ndaki havaalanlarından birisine vardığınızda aşağıdakilerden emin olun:

  • Açıklama formuna:
    • 60,000 riyali aşması halinde taşıdığınız büyük tutarları.
    • Değeri 3,000 riyal üzerinde olan ticari miktarlardaki hediyelikleri kaydedin.
    • Çantalarınızda Suudi Arabistan’a sokulması yasak olan hiçbir eşya bulunmadığından emin olun. Bunları öğrenmek için Zekât Vergi ve Gümrük İdaresi’nin web sitesinde bulunan yasaklı ürünler listesine bakınız.
  • Havalimanları ve havayolları tarafından belirtilen çantaların özelliklerini ve boyutlarını seyahate çıkmadan önce sormayı unutmayınız. Bu şekilde bagajınızın bu özelliklere uygun hazırlamış ve güvenli bir şekilde ulaşması için sıkıca kapatılıp ambalajlanmasını sağlamış olursunuz.

Hac ve Umre yapanlar, bagajlarlnln iqeriäinden ve esyalanndan tamamen kendileri sorumludur. Bu sebeple havaalarunda diger insanlann bagaj veya cantalarlnl almamaya dikkat etmelidirler.

Bavulumda ne Almalıyım?

Genel olarak Suudi Arabistan Krallığı ve özellikle İki Kutsal Harem, Hacılar ve ziyaretçilerin ihtiyaç duyduğu tüm temel ve tamamlayıcı ürünler ve mallar açısından rekabetçi fiyatlarla zengindir.

Dolayısıyla bavulunuzda genellikle seyahatlerinizde ihtiyacınız olan şeyleri koyunuz ve intikallerde size ağırlık yapacak şeyler almamalısınız.

Aşağıdakileri almayı unutmayınız

  • Temel resmi belgeleriniz: pasaport, aşı kartları ve gerekli izinler
  • Seyahat günleriniz kadar seyahatlerinizde ihtiyacınız olan ilaçlarınız, özel bir hastalığınız varsa sağlık durumunuzun raporu ve özel ilaç reçetesi
  • Seyahatlerinizde ihtiyacınız olan banka bankamatik ve kredi kartları ve nakit para cüzdanı
  • İhramdan sonra ihtiyacınız olan kıyafetleriniz
  • Uzun yürüyüşlere uygun bir ayakkabı
  • İhram kıyafetleri
  • Cep telefonunuz ve mobil şarj cihazınız + Arap Körfezi sistemine uygun üç yönlü güç anahtarı (varışta havaalanından veya perakende mağazalardan satın alınabilir) + kablosuz kulaklıklar (eğer kullanıyorsanız)
  • Kur’an ve yolculukta okumak isteyeceğiniz kitaplar

Aşağıdakileri yanınıza almayın

  • Taşıma ve depolama için özel bir mekanizma gerektiren yiyecek ve içeceklerden bozulabilir gıda maddeleri
  • Alkol, piyango araçları ve kumar kartları gibi İslam kültürüne aykırı her türlü materyal
  • Fabrika ambalajlı olmayan ve içerikleri İngilizce yazılmış her türlü halk ilaçları, besin ve kozmetik takviyeleri, şifalı bitkiler ve kimyasallar
  • Elektronik sigaralar ve e-likit, likit nikotin gibi aksesuarları ile ekleri
  • Uyuşturucu, silah, (bebek plastik silahlar) ve yanıcı malzemeler gibi uluslararası seyahatte yasaklanmış her türlü malzeme

Uyarı

Seyahate çıkmadan önce havaalanları ve havayolları tarafından belirtilen çanta ve kartonların özelliklerini ve boyutlarını sormayı unutmayın. Böylece bagajınız standartlara uygun olur ve güvenli bir şekilde ulaşması için sıkıca kapatılıp sarılır.

Yeryüzündeki en saf yere yapılan manevi Hac ve Umre yolculuğunda, ya kara noktalarından ya da hava yoluyla gelindiğinde Miqat’a paralel olarak Miqat’lar (Hacıların İhrama girmesi için Hz. Muhammed’in Barış Üzerine Olsun belirlediği İslami sınırlar) vardır.

Al-Juhfah

Al-Juhfah, Mekke’nin 182 kilometre (113 mil) kuzeybatısında yer almaktadır. Kuzey Amerika, Avrupa, Türkiye, Suriye, Mısır, Cezayir, Sudan ve diğer bazı Afrika ülkelerinden hacca gitmek isteyenlerin mikat yeri burasıdır. Hacılar ayrıca Cuhfe’nin hemen kuzeyinde yer alan Rabigh kasabasında da ihrama girebilirler.

İzlenecek adımlar
  1. 1Yıkanmak ve güzel kokular sürünmek, sonra erkekler ihram elbiselerini giymek ve kadınlar normal elbiselerini giyerek ihrama girmek.
  2. 2İbadetlere giriş ve telbiye getirerek Lebbeyke Allahümme Umre (Ey Allah’ım! Umre yapma çağrına cevap olarak buradayım) demek.
  3. 3Telbiye, Peygamberimiz Muhammed’den (sav) rivayet edildiği gibi başlar: Lebbeyke Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk. İnne’l-hamd ve’l-ni’mete leke ve’l-mülk, la şerike lek (İşte ben buradayım, ey Allah’ım, işte ben buradayım. İşte buradayım, senin ortağın yok, işte buradayım. Şüphesiz bütün övgüler ve nimetler Senindir ve bütün hükümranlık Senindir, Senin ortağın yoktur). Telbiye, hacılar Kâbe’ye varıncaya kadar devam eder.
  4. 4İhramın genel yasakları: Cinsel ilişki, evlilik sözleşmesi, avlanma, tıraş olma, tırnak kesme ve koku kullanma. İhram sırasında erkeklerin başlarını örtmelerine veya vücudun herhangi bir yerine dikilmiş giysiler giymelerine izin verilmez. Kadınların peçe veya eldiven giymelerine izin verilmez.
  5. 5İhram esnasında banyo yapmak, gözlük, yüzük ve saat takmak, yara sarmak, vücuda kemer veya çanta bağlamak, terlik giymek ve şemsiye taşımak caizdir.
  6. 6İhrama girenler güzel ahlaklı olmalı, ihtilafları terk etmeli, ihtiyacı olanlara yardım etmeli ve düzenleyici makamların talimatlarına uymalıdır.
  7. 7Hac ve Umre ile ilgili önemli telefon numaraları: Acil durumlar ve güvenlik hizmetleri için (911), tıbbi konsültasyonlar için (937).

Ihram, Hac Ibadetlerine Başlandığı Büyük bir Ibadettir

İhram’da bütün insanlar kılık ve kıyafet olarak eşit olurlar, ne renkleri ne de maddiyatları onları birbirinden ayırmaz. İhrama girdikten sonra Allah’a karşı tevazu içinde, O’na dua ederek ve O’na yakararak ibadetlerini yerine getirmek üzere yola çıkarlar.

İhram, hac veya umre ibadetine girmek (başlamak) demektir. Bu da umreye veya hacca başladığını niyet etmekle olur ve telbiye ile başlar. İhram, hac ve umrenin rükünlerinden ilkidir.

Hac veya umre yapan kişi herhangi bir sebepten hac ibadetlerini tamamlayamayacağından endişe ederse, ihramda şart koyması caizdir.

Ihram, inam yolculuğunuzun ilk adımıdır. Ihram kalbi bir amel olup Hac veya Umre yapan kişi onunla büyük bir ibadete başlamış olur. Allah Teâlâ bu ibadette niyetlerimizi halis kılmamızı ve O’nun rızasını gözeterek en mükemmel şekilde yapmamızı emrederek şöyle buyurur: {Başladığınız Hac ve Umreyi Allah için tamamlayın} [Bakara 2/196].

İhram nedir?

  • İhram, Hac veya Umre ibadetine giriştir. Bu da, Umre veya Hacca başlamaya niyet etmek ile olur ve telbiyeyle başlanır. İhram, Hac ve Umrenin rükünlerinden ilk rükündür.
  • İhram, iman yolculuğunuzun ilk adımıdır ve Hac veya Umre yapan kardeşimin, Allah’ın niyetlerimizde samimi olmamızı ve en mükemmel şekilde yalnızca Allah’ın rızası için yapmamızı emrettiği büyük bir ibadete girdiğin kalbi bir eylemdir, Yüce Allah şöyle buyurur: {Haccı ve Umreyi Allah için tamamlayın} [Bakara 2/196].
  • Bu niyetle, cinsel ilişkiye girmek, tıraş olmak, tırnakları kesmek, erkekler için başı örtmek, dikilmiş elbise giymek gibi ihrama girmeden önce caiz olan şeyler size Haram olmuş olur (bkz. ihramın yasakları).
  • Umre ibadetine girmek istiyorsanız, ihramın yasaklarından kaçınırsınız ve Umreye niyet ederek; Umre için emrine icabet ettim der sonra Telbiyeye başlarsınız. Hac ibadetine girmek istiyorsanız, Hacca niyet ederek; Hac için emrine icabet ettim der sonra Telbiyeye başlarsınız (bkz. Telbiye).

İhramda Şart

Yüce Allah’ın: {Allah size kolaylık diler, size zorluk istemez}. Dediği gibi bizim dinimiz kolaylık dinidir. Bu kolaylığın Müslüman için ibadetleri yerine getirmedeki tecellilerinden birisi; Hac veya Umre için niyet ettiği ibadeti tamamlamasına engel olabilecek durumları göz önünde bulundurmasıdır. Herhangi bir sebepten dolayı Hac ibadetlerini tamamlayamayacağından endişe ederse, ihramda şart koyması meşrudur.

Hac veya Umre yapan nasıl şart koyar?

Hac veya Umre yapan kişi, bir hastalık veya meşru bir mazeret ya da elinde olmayan bir nedenle ibadetini tamamlayamayacağından endişe ederse, niyetine şart koyabilir ve ibadetine başladıktan sonra “Umreye niyet ederek emrine icabet ettim” veya “Hacca niyet ederek emrine icabet ettim” deyip ibadetini zikrettikten sonra şöyle der: Eğer bir şey beni alıkoyarsa, benim yerim beni alıkoyduğun yerdir (bunu dilediği dilde söyler). Bunu söyleyip şart koyduğunda, Hac ibadetlerini tamamlamasına engel olan bir durum olursa, üzerinde herhangi bir yükümlülük kalmaksızın ihramdan çıkabilir.

Kimler şart koyabilir?

Kontrolü dışındaki bir nedenden dolayı ibadetini tamamlayamayacağından endişe eden her kişi şart koyabilir, örneğin:

  • İbadetlerini tamamlamasını engelleyen meşru bir mazeretten endişe eden kadın
  • İbadetlerini tamamlamayacağından endişe eden hasta

İhrama giren için tavsiyeler

Siz şu an büyük bir ibadete başladınız. Niyet edip Telbiye getirerek bu ibadete girmiş oldunuz. İşte sizin için önemli bazı tavsiyeler:

  • Allah’ın şiarlarını, emirlerini ve yasaklarını yüceltin. Hak ettiği şekilde saygı ve hürmet gösterin. Zira Allah Teâlâ şöyle buyurur: {Kim Allah’ın şiarlarını (İslam’ın alâmet-i fârikalarını) ta’zim eder (büyük tanıyıp saygı gösterirse), şüphesiz bu, kalplerin takvasındandır} [Hac 22/32].
  • Tartışmaya girmek, sesini yükseltmek, eziyet vermek, kavgaya tutuşmak gibi ihramınızı zedeleyecek şeylerden uzak durun. Allah Teâlâ şöyle buyurur: {Kim bu aylarda Hacca niyet ederse (bilsin ki) Hacda kadına yaklaşmak, fısk yapmak (günah ve kötülüğe bulaşmak) ve kavgaya tutuşmak yoktur} [Bakara 2/197].
  • Bolca Telbiye getirin, çünkü Telbiye sadece bu vakitte yapılabilen büyük bir zikir ve duadır. Peygamber (SAS) şöyle demiştir: “Herhangi bir Müslüman Telbiye getirdiğinde; yeryüzü doğuda ve batıda kopana kadar, sağında ve solunda bulunan –taş, ağaç, tümsek- her şey onunla beraber Telbiye getirir”.
  • Güvenlik görevlileri ile kafile sorumlularının talimatlarına bağlı kalmaya özen gösterin.
  • Başlayacağınız Hac ibadetleriyle ilgili ihtiyaç duyduğunuz bilgileri öğrenin.
  • Kendinizi direk güneş ışınlarına maruz bırakmayın, gündüz dışarı çıkma gereği duyarsanız şemsiye kullanın.

Hac ibadetlerinin tamamlanmasına mani olabilecek hususlara örnekler

  • Hastalık
  • Adet
  • Acil durumlar

Uçakta Ihram

  • Hac ve Umre için Mekke’ye gelen herkes, şeriatın belirlediği mikatlardan ihramsız geçmemelidir.
  • Cidde’ye uçakla gelen, mikat hizasına geldiğinde uçakta ihrama girer.
  • Uçaklar genellikle mikatın hizasını, mikata ulaşmadan yeterli bir süre önce duyurur ve daha sonra mikatın hizasına geldiklerinde tekrar uyarı yaparlar.
  • Uçak tuvaletlerinde kalabalık olmaması için, Umre yapmak isteyen kişinin mikat hizası duyurulmadan yeterli bir süre önce ihram kıyafetini hazırlaması ve ihramdayken kendisine yasak olan şeyleri çıkarması gerekir.
  • Mikat hizası duyurulduğunda seferinden amacı Hac veya Umreden hangisi ise, onun için ihrama girmeyi niyet eder, sonra niyetini sözlü dile getirerek, Hac ile emrine icabet ettim veya Umre ile emrine icabet ettim der ve ardından Telbiye getirir.
  • Mikatta ihrama girmeye niyet edebilmek için dikkatli olmalı ve uyanık kalmalıdır. Eğer uyuma ve dikkatsizlik endişesi varsa, mikat hizasına gelmeden önce de ihrama girebilir.
  • Uçuş ekibinin mikat hizasına gelme konusunda uyarı yapmayacağından endişe ederse veya uyarı yapmayacağını biliyorsa, ihtiyat olarak yeteri bir süre önce ihrama girebilir. Örneğin varış vaktinden yarım saat (30 dakika) önce ihrama girmeye niyet edebilir.

Uçak mikat hizasına gelindiğini duyurduğunda, yolculuğundan maksadıolan hac veya umre niyetine ihrama girer sonra niyetine göre şöyle der. “Allah’m emrine icabet ederek hacca niyet ettim” veya “Allah’ım emrine icabet ederek umreye niyet ettim”.

İhtiyat için mikata varmadan önce de uçakta ihrama girilebilir

  • Uyumaktan veya dikkatsizlikten endişe ettiği zaman
  • Mikat hizasına gelişin anons edilmeyeceğinden şüphe ederse

Telbiye

Telbiye ihrama giren kişinin: “Lebbeyke Allahumme Lebbeyk, Lebbeyke La şerike Leke Lebbeyk, Innel Hamde ve Nimete Leke Ve’l-Mülk, La şerike Lek” demesidir.

Böylece Müslüman, Hac ve Umrenin başında, Allah Teâlâ’nın emrine icabet ettiğini ve bu ibadeti yerine getirmek için O’nun emrine uyarak geldiğini ilan eder. Ayrıca bu, bütün ibadetlerinde Müslümanın âdeti olmasına rağmen, Hac ve Umrede bu büyük manaları yüreğine yerleştirmek için tekrarlayarak ilân eder.

Telbiye sözcüklerinin anlamı nedir?

Telbiyenin manası da şöyledir: Ey Allah’ım! Birliğini ve ibadete yalnızca müstahak olduğunu ikrar ederek, nimetinin ve hâkimiyetinin kemâlini idrak ederek, bizlere yönelik Hac davetine tekrar tekrar icabet ederek geldik. Telbiye Hacılar için, yaratıp nimet veren ve her eksiklikten uzak olan Allah’a kulluk ve itaati ilân etmenin heybetli şiarıdır.

Telbiyeyi yüksek veya kısık sesle getirmek

  • Erkekler hakkında sesini yükselterek Telbiye getirmek sünnettir. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle demiştir: “Cebrail yanıma geldi ve yüksek sesle Telbiye getirmek üzere ashabıma emir vermemi istedi”.
  • Kadınlar ise, kısık sesle Telbiye getirmelidir.

Telbiye ne zaman başlar ve ne zaman sona erer?

Telbiyenin başlangıcı

Telbiyenin vakti ihrama girmekle başlar. Hac veya Umre yapan kişi ihrama girerken aşağıdaki hususları yapar:

  • Yapmak istediği Hac veya Umre ya da her ikisine de niyet eder.
  • Sonra “Hacca niyet ederek emrine icabet ettim”, “Umreye niyet ederek emrine icabet ettim” veya “Hac ve Umreye niyet ederek emrine icabet ettim” der ve böylece ihrama girmiş olur.
  • “Lebbeyke Allâhümme Lebbeyk, Lebbeyke Lâ şerîke Leke Lebbeyk, Inne’l-Hamde ve’nni’mete Leke ve’l-Mülk, Lâ şerîke Lek” diyerek yüksek sesle Telbiye getirir.

Telbiyenin sona ermesi

  • Umrede: Kâbe’yi görünce veya Tavafa başlayınca Telbiye sonra erer
  • Hacda: Akabe Cemresi taşlandığında Telbiye sonra erer

Ihramdan Sonra Vücut Kıvrımlarının Soyulması ve Iltihaplanmasını önlemek

Vücut kıvrımlarının soyulması ve iltihaplanması sorunu Hacılarda ve Umre yapanlarda, özellikle kilolu veya şeker hastalığı olan kişilerde yaygındır. Çünkü iç çamaşırı giyilmemesi nedeniyle sürtünme sonucu cilt iltihaplanmakta ve iki cilt tabakasının birleştiği yerler olan kıvrım bölgelerinde kızarıklık meydana gelmektedir. Bunların örneği ise:

  • Uyluklar arasındaki bölge
  • Koltuk altları
  • Göğüslerin altı

Buna rahatsız edici ve bazen ağrılı bir kaşıntı eşlik eder.

Korunmanın yolu

  • Kişisel temizliğe dikkat edilmelidir
  • Uyluk ve koltuk altı gibi vücut kıvrımlarının iyi havalandırılması gerekir
  • Yürüyüşe çıkmadan önce buna özel merhemler kullanılmalıdır
  • Enfekte olduğunda tedavi edici merhemler kullanılmalı ve ilacı uygulamadan önce enfekte olmuş bölge iyice yıkanmalıdır

Uyarılar

  • Giysileri temiz giysilerle değiştirmek, Hacılar için rahatsız edici ve kısıtlayıcı dökülmeler gibi birçok sağlık sorununu önleyecektir
  • Şeker hastaları, kalabalık, aşırı terleme ve kan şekeri seviyesinin bozulması nedeniyle oluşacak dökülmelerin artabileceğinin farkında olmalıdır

Ihram Için Neden özel Yerler (Mikatlar) Vardır?

Allah’ın Kutsal Beyti ile Hac ve Umre ibadetlerine saygıdan dolayı; Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Hac ve Umre için gelenlerin Mekke’ye gelmeden önce ihrama girecekleri yerleri belirledi ve Harem’in kenarlarına ulaşmadan önce oralardan Telbiye getirmeye başlarlar.

Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buraları belirledikten sonra şöyle buyurmuştur: “Bu yerler o bölgeler ve Hac veya Umre yapmak için o bölgeler tarafından gelen oraların yerlisi olmayanlar için (mikat) yerdir”.

Bu yerler, geliş yönüne göre yakınlık ve uzaklık açısından değişmektedir.

O mikatların ötesinde ikamet eden Hac veya Umre yapmak isteyen kimse, gerek uçakla ve gerekse kara yoluyla olsun, onlardan veya oraların hizasında, paralelinde Hac veya Umre için ihrama girmeli ve ihramsız geçmemelidir.

Mikatlar açısından insanların türleri

Mikatlar (Hac ve Umre için ihrama girilen yerler) Allah’ın kutsal beytinin yüceltilmesi amacıyla meşru kılınmıştır ve bu mikatlar, Hac veya Umreye niyet edenlerin ikamet yerlerine göre değişmektedir: Yeri mikatlardan sonra mı, Mekke ile mikatların arasında mı yoksa Mekke’nin kendisi mi? Aşağıda bütün bunları açıklayacağız.

Mikatlar açısından insanların türü

Mekke’de ikamet eden:

  • Umre için, Ten’im’deki Mü’minlerin Annesi Aişe (ra)’nin Mescidi gibi Harem’in dışındaki en yakın yerden ihrama girer. Hac içinse bulunduğu yerden ihrama girer.

Ikamet yeri Mekke ile mikatlar arasında olan:

  • Hac ve Umre için bulunduğu yerden ihrama girer – Cidde ve Bahra ahalisi gibi.

Ikamet yeri mikatlardan sonra olan:

  • Hac veya Umre için beş mikattan birisinde veya bunların hizasında bir yerden ihrama girmelidir.

Mekke’den uzakta ikamet eden Hacı veya ziyaretçi, gerek uçakla gerekse kara yoluyla olsun, bu mikatlardan veya yolu üzerinde bunların hizasında bir yerde ihrama girmeli ve ihramsız buraları geçmemelidir.

İhram için mekânsal mikatlar

Mikatlar, Hac veya Umre yapan kişinin ihrama girdiği yerlerdir. Hac veya Umre yapan kişinin ihrama girmeden buraları geçmesi caiz değildir. Bu yerler şunlardır:

  • Zülhuleyfe: Medine halkının mikatı olup Mekke’den 420 km uzaklıktadır.
  • Cuhfe: Şam halkı ve o yoldan gelenlerin mikatı olup Mekke’ye 187 km uzaklıktadır. İnsanlar bugün Mekke’ye 204 km uzaklıktaki Rabiğ’den ihrama girmektedir.
  • Karnülmenâzil: Necid halkı ve o yoldan gelenlerin mikatı olup Mekke’ye 94 km uzaklıktadır.
  • Yelemlem: Yemen halkı ve o yoldan gelenlerin mikatı olup Mekke’ye 115 km uzaklıktadır.
  • Zâtüırk: Irak halkı ve o yoldan gelenlerin mikatı olup Mekke’ye 92 km uzaklıktadır.

Ihram öncesi Sünnetler

Ihrama girmeden önce ihrama giren kişi için bir takım hususlar sünnettir

Yıkanmak veya abdest almak

  • Hac veya Umre yapan kişinin, ihrama girmeye niyetlenmeden önce yıkanması veya abdest alması sünnettir ve yine bu gusül her durumda erkek ve kadın için sünnet olup, farz değildir. Eğer yıkanma imkânı olmazsa, abdest alması sünnettir.

Evde yıkanma

  • Mikatta gusül yapamayan; uçakla seyahat eden kimse gibi, havaalanına gideceği zaman evinde ihram için yıkanabilir, sonra uçak mikat hizasına yaklaştığında ihrama girer.
  • Taharet ihrama girmek için şart değildir, ancak müstehaplarındandır.
  • Tırnakları kesmek, koltuk altı kıllarını almak ve benzeri kişisel temizlikleri yapmak her durumda meşrudur ve ihrama girmeden önce daha önemli olur, çünkü ihramdayken bunları yapması yasaktır.

Namazdan sonra ihram

  • Ihrama giren kimse, namazdan sonra ihrama girebilir. Eğer ihrama gireceği vakit farz bir namaza denk gelirse, namazını kılar sonra ihrama girmeye niyet eder. Eğer farz namaza denk gelmezse, abdest alıp iki rekât namaz kıldıktan sonra ihrama girer ve Telbiye getirir.

Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle demiştir: “Bana Rabbimden bir gelen geldi ve: bu mübarek vadide namaz kıl, bir Hacda bir Umre de dedi”.

Erkek İhram için ne giyer?

Hac ve Umre, Hacıların şatafatından ve parasından vazgeçtikleri, tüm insanların kılık ve kıyafet olarak eşit olduğu, renk ve maddiyatın onları birbirinden ayırmadığı, aynı zeminde durarak Allah’a dua ve niyazda bulundukları eşsiz anlardır. O, her eksiklikten uzak ve hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır ve bütün kulları O’na muhtaçtır.

İhrama girecek olan kimse ne giyer?

İhrama girecek olan kimse normal kıyafetlerini çıkarmalı ve aşağıdakiler atmalıdır:

  • Şapka, sarık ve benzeri başı örten şeyler
  • Gömlek, pantolon, çorap, eldiven ve benzerleri vücuda uygun biçilmiş normal giysiler
  • Ayak bilekleriyle birlikte tüm ayağı saran ayakkabılar
  • Vücudun altını saran bir izar, üstünü örten bir rida giyer
  • Beyaz olması sünnettir
  • Ayağın tamamını kaplamayan uygun bir ayakkabı giyiyor

Ihrama giren kimse aşağıdakileri kullanabilir

  • Alt giysisinin düşmesini önlemek için beline saracağı ve içine eşyalarını, telefonunu ve parasını koyacağı bir bel çantası veya kemer
  • Saat ve yüzük
  • Yara bandajı ve sargıları
  • Güneş şemsiyeleri ve kafaya bitişik olmayan baş örtüleri

Ihrama giren ihram elbisesini nasıl giyer?

Erkeğin ihramı, vücudunun altını örten bir izar ve vücudunun üstünü örten bir rida ile olur. Bazı Müslüman bölgelerde, insanlar halk kıyafetlerinin bir parçası olduğu için onu uygun bir şekilde giymeye alışmışlardır. Buna mukabil, bazı insanlar ihramı aşağıdaki şekli sağlayacak uygun bir vaziyette giymeyi çok zor buluyor:

  • Örten
  • Hareket için rahat ve giyeni engellemeyen
  • Sıkı olup, sarkma ve düşme yapmayan bir giysi

Kadın Ihram’da ne Giyer?

Hac ve Umre, hem erkekler hem de kadınlar için en faziletli ibadetlerdendir ve Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kadınlar için şöyle demiştir: “Siz için, içinde savaşın olmadığı bir cihad vardır, o da Hac ve Umredir”.

Kadın ihrama girerken ne giyeceğini seçmekte özgürdür ve aşağıdaki şartların sağlanması şartıyla istediği renk ve şekildeki giysilerle ihrama girebilir

  • Bol olup örtmeli ve hareketi engellememelidir
  • Erkekleri cezbeden belirgin bir süslemesi olmamalıdır

Kadınlara İhram Yasakları

Kadınlar ihram esnasında sadece aşağıdakileri yapamazlar:

  • Peçe takarak yüzü örtmek, yabancı erkekler varsa yüzünü kapatabilir
  • Eldiven giymek

Ihramın yasaklarından olmayan hususlar

  • Gözlük, yüzük ve saat takmak
  • Sargı veya bandaj ile yaraları sarmak
  • Fitne endişesi durumunda kadının yüzünü örtmesi

Not

Kadınlar sıcak yaz aylarında aşırı ısınmayan bol, geniş bir tesettür giysisi seçmelidir.

Ihramın Yasakları

Bunlar aslı itibariyle mubah hususlar olup, Allah’ın kulları yaratıcılarına ve efendilerine olan ihtiyaçlarını göstermek için ihramda iken onlardan uzak durarak O’na ibadet ederler.

Bu yasaklardan bazıları her iki cinsiyet için geçerli iken, bazıları sadece erkekler için, bazıları ise sadece kadınlar içindir.

Erkekler ve kadınlar için genel Ihram yasakları

  • Cinsel ilişki: Bir erkeğin karısına ihramdayken yaklaşması Haramdır. Kadın da ihramdayken kocasının kendisine yaklaşmasına izin vermesi Haramdır
  • Nikâh akdi yapmak ve evlenmek
  • Av hayvanlarını öldürmek
  • Tıraş olmak ve tırnakları kesmek
  • Güzel koku sürmek

Erkeklere mahsus yasaklar

  • Başını şapka, sarık gibi bitişik bir şeyle örtmek
  • Gömlek, pantolon, pijama, çorap, eldiven gibi vücuda uygun biçilmiş normal giysiler ile topuğa kadar tüm ayağın çevresini saran ayakkabılar giymek

Kadınlara mahsus yasaklar

  • Yüzünü örtmek ve peçe takmak, eğer kadın, yabancı erkeklerin yanında fitneden endişe ederse, yüzünü örter
  • Eldiven giymek

Ihramda yasak olmayan şeyler

  • Yıkanmak
  • Gözlük, yüzük ve saat takmak
  • Bandaj ve sargı ile yara pansumanı yapmak
  • Kemer takmak ve cüzdan taşımak ve tutturucular takmak
  • Güneşten veya yağmurdan korunmak için şemsiye taşımak
  • Terlik giymek
  • Fitneden endişe etmesi durumunda kadının yüzünü kapatması

Harem’de çocuklar

  • Anne babalar her yaştan çocuklarıyla birlikte Mekke Haremi’nde namaz kılabilirler.
  • Ebeveynler çocuklarıyla birlikte Umre yapmak istediklerinde, Nusuk uygulaması üzerinden 5 yaşından büyük olan çocukları için Umre izni almaları gerekmektedir.
  • Baba veya anne, çocuğunun üzerinde adının ve telefon numarasının yazılı olduğu bir tanıtım kartı veya bileklik bulundurmaya özen göstermelidir.
  • Kaybolmaması için her zaman elini tutmalı ve uzaklaşmasına izin vermemelidir.
  • Ayrıca ibadet edenlere rahatsızlık vermemeyi önemle öğretmelidir.

Mekke Haremi’nde Kaybolan Çocuk Bakım Merkezi

Burası Mescid-i Haram bünyesinde ve Mekke Haremi güvenlik güçleri tarafından idare edilen, kayıp çocuklar için hazırlanmış bir merkezdir. Kayıp çocukları takip edip ailelerine teslim eder.

Harem’de çocuğunuzun sağlık ve selametini korumak için: Onunla birlikte kalabalığa girmekten sakının.

Otobüsler

Bilet satın alındıktan sonra seyahat edilebilecek toplu taşıma otobüsleri mevcuttur. Bu otobüsler klimalıdır ve Hacıları uygun fiyatlarla taşımak için tahsis edilmiştir.

Hac mevsimlerine gelince, Hac kafilelerinin her biri, Hacılarını Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’ndan Mekke-i Mükerreme’ye taşımak için tahsis edilmiş otobüsleri ayarlar.

Hac kafileleri, havalimamı içindeki sorumlu yetkililerle koordineli olarak hacıların Havalimamnından çıkışlarını düzenler, yolcuları taşıyacak otobüs durağını belirler, binişlerini düzenler ve bagajlarını buraya aktarır.

Arabalar ile giriş

Hac veya Umre yapan kendi [engelli] arabasıyla Mekke Haremi’ne gelip onunla içeri girerek kullanmak isterse, arabalara tahsis edilmiş kapıdan girmesi kaydıyla buna izin verilir.

Mekke Haremi’nde: Araba yürütme hizmeti, normal araba ve elektrikli araba hizmeti bulunmaktadır.

Güneş çarpmalarından korunma

Hacılar terleme yoluyla, ısı stresine veya (güneş çarpması) denen duruma neden olabilecek büyük miktarda sıvı kaybederler.

Kendimi güneş çarpmasından nasıl korurum?

  • Kaybettiğinizi telafi etmek için bol miktarda su ve sıvı tüketin
  • Gereksiz yere güneşe çıkmaktan kaçının
  • Gündüz dışarı çıktığınızda doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçının ve açık renkli bir şemsiye kullanın
  • Hac ibadetleri için açılması gereken kısmı dışında bedeninizi örtün
  • Geceleri mümkün olduğunca yeteri kadar uyuyun ve geç yatmaktan kaçının çünkü uykusuzluk vücudu strese sokar ve vücudun bağışıklığını zayıflatır

Güneş çarpmış birini gördüğümde ne yapmalıyım?

  • Size en yakın güvenlik görevlisine veya kafile yetkilisine bildirin
  • Hemen numaralı telefondan ambulansı arayın
  • Aşağıdaki şekilde ilk yardım uygulayın:
    • Hastayı serin bir yere çıkarın
    • Dış giysileri çıkarın
    • Vücudunu su ile soğutun
    • Vücudunu bir hava kaynağına maruz bırakın
    • Hastaya bir miktar sıvı verin

Mekke Haremi’nin kapıları

Mescid-i Haram’a açılan birçok kapı vardır ve her kapının özel bir numarası bulunur.

Bu kapıların üzerinde, uzaktan gelenlerin bu kapılardan giriş çıkışlarının olup olmadığını gösteren ışıklı panolar bulunmaktadır.

Mescid-i Haram’ın beş ana kapısı

  • Kral Abdülaziz Kapısı: batı avluda 1 numaralı kapı
  • Safa Kapısı: Sa’i yeri cihetinde 11 numaralı kapı
  • Fetih Kapısı: kuzey avluda 45 numaralı kapı
  • Umre Kapısı: kuzey avluda 62 numaralı kapı
  • Kral Fahd Kapısı: batı avluda 79 numaralı kapı

Umre yapanların kapısı

Mekke Haremi’nde Umre yapanların kapıları namaz kılanların kapılarından ayrıdır.

Harem’e girişlerini düzenlemek ve Umrelerini eda etmek için her mevsimde bir dizi kapı Umre yapanlara tahsis edilir.

Umre yapanlardan iseniz, Harem sahasında bulunan emniyet görevlilerinden birisine sorarak Umre yapanlara tahsis edilmiş kapıları öğrenin.

Havaalanındaki taksiler

Havalimanından çıktığınızda sizi Mekke Haremi’ne götürecek birçok taksi bulacaksınız.

Ayrıca havalimanı geliş salonundaki ulaştırma şirketlerinin ofislerinden özel taksi rezervasyonu da yaptırabilirsiniz.

Harem’e sokulması Haram olan şeyler nelerdir?

Mescid-i Haram’a sokulması yasak olan en önemli şeyler

  • Yiyecek ve içecekler (kahve, hurma ve su hariç)
  • Keskin aletler
  • Yanıcı sıvılar
  • Büyük çanta ve bagajlar
  • Çocuk arabaları

Hac veya Umre yapan kişi bagajını ve şahsi eşyalarını kapılara bırakmamaya dikkat etmelidir.

Hac veya Umre yapan kişi kişisel eşyalarını Harem avlularındaki emanet kasalarına bırakabilir.

Tavaf Yerinin Katları

Tavaf binası aşağıdaki kısımlara ayrılır

  • Tavaf sahanı
  • Zemin kat
  • Birinci kat
  • Birinci katta arabalar için asma kat
  • Çatı kat

Tavaf binasının taşıma kapasitesi

  • Tavaf yeri sahanı: Saatte 30,000 Tavaf yapan kişiyi almaktadır
  • Bütün katlar: Saatte 107,000 Tavaf yapan kişiyi almaktadır

Bu katlara güvenlik görevlileri tarafından belirlenen özel yollardan ulaşılır. Hac veya Umre yapanlar onlarla işbirliği yapmalı ve yönlendirmelerine kulak vermelidir.

İttib’a

Ittib’a, erkekler hakkında Tavaf yaparken Ihram ridasını giymenin sünnet bir şeklidir.

  • Erkeklerin Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ’in örnekliğine tabi olarak Umre Tavafında sağ omzunu çıkarması sünnettir.
  • Bunun ilk meşruiyeti, Kureyş’in Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile ashabı hakkında söylediği: “Size hastalıktan zayıflamış bir topluluk gelecek sözüne binaen”, Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile ashabının güçlerini ve aktifliklerini göstermek istemeleri başlamıştır.
  • Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile ashabı daha sonra da bunu yapmayı sürdürdüler. Müslüman da burada peygamberine uyarak rabbine yönelirken gücünü ve aktifliğini gösterir.
  • İttib’a, Umre Tavafında ve kudûm avafında meşru olup, İfâda (Hac) Tavafında ve ihrama girmeyen için mutlak sünnet Tavafında meşru değildir.

Remel

Tavafta hızlı olmak Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) sünnetlerindendir.

Erkekler hakkında, eğer mümkünse, adımlarını hızlı atmaları ve ilk üç şavtta Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e) uyarak adımları birbirine yakın atarak hızlı yürümeleri sünnettir. Kalan diğer dört şavtı da normal yürüyerek tamamlarlar.

  • Adımların birbirine yakın atarak bu hızlı yürüyüş, herveleden farklıdır.
  • Bu sünnet erkeklere mahsus olup kadınlar için sünnet değildir.
  • Umre Tavafında ve kudûm Tavafında remel ile hızlı yürümek sünnet olup, Hac Tavafı, veda Tavafı ve ihramda olmayanın yapacağı mutlak nafile Tavaf için meşru değildir.
  • Kalabalık olduğu zaman Hacılara eziyet vermemeli ve ailesiyle birlikte Tavaf yapıyorsa onlar için zorlaştırmamalıdır.

Remel (Tavafta hızlı olmak), erkeklere mahsus bir sünnet ancak kadınlar için değildir.

Tavaf

Tavaf, Umrenin rükünlerinden biridir ve kalp ile uzuvlar ile Allah’a yönelip Allah’a olan ihtiyacını açık ederek yapılan bir ibadettir. Müslüman Allah’ın Kutsal Beyti’nin (Kâbe) etrafında Tavaf yaparak beytin Rabbine ibadet eder ve meşru kıldığı şekilde O’na yakınlaşmaya çalışır.

Tavafın şekli

  • Hac veya Umre yapan kişi Tavafına Hacer-i Esved’in olduğu köşeden başlar ve üst katlarda bunu gösteren yeşil bir tabela bulunur.
  • Hac veya Umre yapan kişi Hacer-i Esved’in hizasına geldiğinde her şavtta tekbir getirir. Tekbirin, öncesinde veya sonrasında doğru olmayacağı belirli bir noktada olması şart değildir. Aksine, durum yaklaşık olaraktır; Hac veya Umre yapan kişi kendini Hacer-i Esved’in hizasına geldiğini gördüğünde, tekbir getirir.
  • Tekbirin şekli ise, eliyle Hacer-i Esved’e işaret edip ardından Kâbe solunda kalacak şekilde (saat yönünün tersine) Tavafına başlamaktır.
  • Hacer-i Esved’i öpmek imkân bulanlar için sünnettir, ancak Hac mevsimleri ile kalabalıkların olduğu günlerde bu zordur.
  • Allah’a dua edip O’na yalvararak Tavafına devam eder.
  • Hacer-i Esved’den önceki köşeye (Yemen Köşesi) ulaştığı zaman, imkân bulursa dokunması müstehaptır (Hac mevsimi günlerinde bu zordur).
  • Sonra Tavaf etmeye başladığı yer olan Hacer-i Esved’in köşesine gelir ve eliyle işaret ederek tekbir getirir ve böylece bir şavtı (turu) tamamlamış olur.
  • (7) şavtı tamamlayana kadar bunu tekrarlar.

Tavaf için tavsiyeler

Güvenli ve ideal bir Tavaf için tavsiyeler ve yönlendirmeler:

  • Kalabalığa ve itişmeye sebebiyet vermemek için Tavaf alanında durmadan yürümeye devam edin.
  • Sebepler ne olursa olsun, Tavafın tersi yönüne girmeyin.
  • Kâbe örtüsü üzerinde Hacer-i Esved köşesini gösteren bir işaret bulunmaktadır. Bu işaret: Hacer-i Esved’in yukarısına yazılmış (Allahu ekber) yazısıdır.
  • Aynı zamanda Tavafın turlarında Hacer-i Esved’in hizasına gelindiğini gösteren yeşil bir ışık bulunmaktadır.

Nafile Tavaf yapılırken Hac ve Umre yapanlara fırsat verilmeli, talimat ve nizamlara göre Tavafın zaman ve yerlerine uyulmalıdır. Çünkü Hac ve Umre yapanlar mekânda öncelik sahibidirler.

Tavaf yaparken kalabalık ve izdiham yerlerinden kaçının. Tavaf yerine düzenli girip çıkarak ve Tavaf yapanlardan uzakta namaz kılarak kalabalığın azalmasına yardımcı olun.

Arabalarla Tavaf

Yürüyemeyen veya kendini bitkin, hasta ve yorgun hisseden kimsenin binerek Tavaf yapması caizdir. Ancak ibadette olduğu için uyanık ve dikkatli olmalı, vaktini Allah’a dua ve yakarış içerisinde geçirmelidir.

Harem’de Tavaf için çeşitli araçlar mevcuttur

Hacılara mahsus arabalar

  • Kullanmak üzere araç almaya gelenlere, araçlar için ayrılmış yerden girmek şartıyla izin verilir

Ücretsiz arabalar

  • Kendisine yardım edecek biri varsa Hac ve Umre yapanın sa’yde kullanması için ücretsiz arabalar mevcuttur

Bu araçlara şuralardan erişilebilir

  • Doğu Meydanı (toplu ulaşım girişi)
  • Güney Meydanı (Kral Abdülaziz Vakfı yanı, Allah rahmet eylesin)
  • Batı Meydanı (Şebika Girişi)

Araba iticileri hizmeti

  • Bunlar eğitimli gençler tarafından Hac veya Umre yapan için itilerek sürülen arabalardır

Elektrikli arabalar

  • Bunlar Tavaf ve Sa’y için sürülmesi ve kontrolü kolay güvenli elektrikli araçlar olup, tek kişilik ve çift kişilik olmak üzere iki çeşidi vardır

Servisin bulunduğu yerler

  • Elektrikli arabalar, Tavaf ve Sa’y için birinci asma katta yer almaktadır

Kâbe

Kâbe, Allah’ın Kutsal Beyti ve Müslümanlar için en saygın yapıdır. Büyük bir konuma ve ihtişamlı bir tarihe sahiptir. Temelleri Allah’ın halili İbrahim ve oğlu İsmail, Allah’ın selamı üzerlerine olsun, tarafından yükseltti.

Orası, hiçbir şey ortak koşmaksızın sadece kendisine ibadet edilmek üzere Allah’ın dünyaya yerleştirdiği ilk mabettir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: {Doğrusu insanlar için ilk kurulan mabet, Mekke’de, âlemler için mübarek ve doğru yol gösteren Kâbe’dir} [Al-i İmran 3/96]. Borası Müslümanların kıblesi, gönüllerinin bağlandığı yerdir. Tavaf sadece onun etrafında Allah Teâlâ’ya ibadet amacıyla yapılır.

Kâbe, Tavaf edenin Tavaf ederken gördüğü bir dizi önemli simgeye sahiptir, bunlar:

Hatim (Hicr-i İsmail)

  • Kâbe’nin yanında yarım daire şeklinde açık bir yerdir ve bir kısmı Kâbe’nin bir parçasıydı. Burada namaz kılmak, fazileti açısından Kâbe’nin içinde namaz kılmak gibidir.

Kâbe’nin kapısı

  • Kâbe’nin kapısı Kâbe’nin doğu tarafında yer almaktadır.Bugün saf altından yapılmış olup yerden 222 cm yüksektedir.
  • Genişliği: 171 cm’dir.
  • Kapı uzunluğu: 318 cm’dir.
  • Kâbe örtüsü (Sitare) adı verilen özel bir örtüdür.
  • Mevcut kapı Kral Halid bin Abdülaziz Allah rahmet etsin, döneminde yapılmıştır.
  • 280 kg ağırlığında saf altından yaptırıImıştır.

Mültezem

  • Hacer-i Esved ile Kâbe’nin kapısı arasında bulunan doğu duvarı veya onun bir parçasıdır.
  • Iltizamın anlamı ise: Dua edenin göğsünü, yüzünü, kollarını ve ellerini bu duvara koyarak, kendisine müyesser olduğu şekilde Allah Teâlâ’ya dua etmesidir. Kalabalık vakitlerde bu zor olur.

Mizab

  • Suyu boşaltmak için Kâbe’nin üstüne monte edilen kısımdır ve sular buradan Hicr-i İsmail’e dökülür.

Şazirvan

  • Bu Kâbe’yi destekleyen ve bir izar (peştemal) gibi saran bir yapıdır, ancak Kâbe’den değildir.
  • Aslında Kâbe’nin yapısını güçlendirmek ve sel sularından korumak için yapılmıştır.
  • Yıllar boyunca korunmuştur ve bugün beyaz mermerle kaplı olduğunu görüyoruz.

Hacer-i Esved

  • Hacer-i Esved (Kara Taş), cennet taşlarından biridir. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in söylediği gibi Tavafın başlangıcı ve sonudur.
  • Binasının bir kısmı yağmur sularıyla yıkılması sonucu Kâbe’yi yeniden inşa ettikten sonra Kureyş, kimin yerine koyacağı konusunda anlaşmazlığa düştüğü zaman, onu Peygamber (SAS) yerine kodu.
  • Kâbe’nin güneydoğu köşesinde yer alır.
  • Koruma amaçlı gümüş çerçeve ile çevrilidir.
  • Yerden 1.5 m yukarıdadır.
  • Orada kalabalık ve itişmeden sakınmakla birlikte Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) yapmasından dolayı mümkünse Hacer-i Esved’i öpmek sünnettir.
  • Hacer-i Esved, esved (siyah) olarak isimlendirilmesinin sebebi, renginden dolayıdır.
  • Peygamber (SAS) onun hakkında şöyle demiştir: “Hacer-i Esved cennettendir ve şirk ehli günahlarıyla onu karartana kadar kardan daha beyazdı”.

Rükn-i Yemani

  • Rükn-i Yemani (Yemen Köşesi), Kâbe’nin dört köşesinden biridir ve Yemani olarak adlandırılır; çünkü Yemen tarafındadır.
  • Ona ve Hacer-i Esved’e “Yemani köşeler” denir.

Zemzem

Zemzem suyu, Mekke ve ziyaretçileri için Allah’ın nimetlerinden biridir. İbrahim, aleyhi selam, Allah’ın emrine icabet ederek İsmail, aleyhi selam, ile annesi Hacer’i Mekke’de bıraktığı zaman, Allah nimet olarak Zemzem’i onlara verdi. Ibrahim, aleyhi selam, ardından rabbine şöyle dua etti: {Rabbimiz! Ben çocuklarımdan kimini, namaz kılabilmeleri için Senin kutsal evinin yanında, ziraata elverişsiz bir vadiye yerleştirdim. Rabbimiz! İnsanların gönüllerini onlara meylettir, şükretmeleri için onları ürünlerle rızıklandır} [İbrahim 14/37].

Allah Teâlâ o tatlı suyu çocuğun ayaklarının altından akıttı ve İbrahim, oğlu, hanımı ve onlardan sonra da Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) ümmetine bir keramet olarak Zemzem’e yeryüzündeki hiçbir suyun onunla kıyaslanamayacağı özellikler ve hususiyetler verdi.

Haremeyn’de (Mekke Medine Haremleri) Zemzem suyu hakkında bilgiler

  • Zemzem suyu, Mekke ile Medine Haremi’nin her tarafında, içmeye tahsis edilmiş sebillerde iki tipte sağlanır: soğutulmuş, bu asıl olandır ve soğutulmamış, bunun da üzerinde işaret vardır.
  • Içmek için plastik bardaklar mevcuttur, her içme için bardak sağ taraftan alınır ve kullanıldıktan sonra çöp kutusuna veya bunun için ayrılan sol tarafa konulur.
  • Su sağlama görevlileri periyodik olarak su sebillerini yeniden doldurur. Yerlerini ve yönlerini değiştirmek, onların doldurma işlerini aksatır.
  • Bu sebiller sadece içmek için hazırlanmış olup, abdest için kullanmak veya Harem dışına çıkarmak, Zemzem suyunu heder etmekte ve ziyaretçileri ile Hacıları kaymaya maruz bırakmakta ve kirlenmeye sebep olmaktadır.

Tavaftan Sonra Sünnet Namaz

İki rekât Tavaf namazı

  • Tavaf yapan kişi Tavafını tamamladıktan sonra iki rekât namaz kılması sünnettir. Bunlar Hac veya Umre ya da mutlak nafile Tavaf için Kâbe’yi Tavaf eden herkes hakkında müekked sünnetlerdendir.
  • Birinci rekâtta (Kafirûn Suresi), ikinci rekâtta da (İhlas Suresi) okuması sünnet kılınmıştır. Çünkü Tavaf, tevhidin ve hiçbir şeyi ortak koşmadan yalnızca Allah’a ibadet etmenin simgesi olduğundan; Tavafını tamamladığında bunu okuyacağı surelerde göstermesi şeriat kılınmıştır.
  • Imkân bulursa iki rekât namazını İbrahim Makamı’nın arkasında, uzaktan da olsa makamı kendisi ile Kâbe arasına alarak kılması sünnettir. Ancak Harem güvenlik görevlilerinin yönlendirdiği yerde kılmaya dikkat etmelidir, çünkü Harem’deki her yerde iki rekât Tavaf namazı kılınabilir. Bu organizasyon da Tavaf yapanların hakkını gözetmek içindir ve onlar, namaz kılma yerinden daha öncelikli ve daha çok hak sahibidir.

Tavafın Sünnetleri

Tavafın, Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) yaptığı, ashabı kiramın ona uyduğu sünnetleri vardır. Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle demiştir: “Hac ibadetlerinizi benden alın/öğrenin”.

Tavaf, diğer Hac ve Umre amellerinde olduğu gibi, Müslüman’ın Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) örnekliğini takip etmeye çalıştığı, yapılışı, şekli üzerinde bulunduğu durumu hakkında onu izlediği en büyük ibadetlerden biridir. Çünkü bu, Allah’ın kullarına olan sevgisinin büyük bir sebebidir. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: {De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın}.

Tavasın sünnetlerin bazıları şunlardır

Tekbir

  • Hacer-i Esved veya üst katlarda yeşil ışığın hizasına gelen için her şavtın başında ve sonunda ellerini kaldırıp “Allahu ekber” demesi sünnettir.

Dua

  • Kâbe’yi Tavaf etmek, Allah’a dua ve yakarmanın en büyük makamlarından biri kabul edilir. Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Tavafının her anını dua ve zikirle geçirirdi. Rükn-i Yemani’yi geçtikten sonra (burası Hacer-i Esved’den önceki son köşedir) şöyle derdi: “Allah’ım! Bize dünyada da ahirette de iyilik ver ve bizi ateşin azabından koru”.
  • Tavaf yapan kişi dünya ve ahiret yararına ihtiyacı olan ve önemsediği her şey hakkında konuştuğu dilde dua eder. En büyük dua ise, kalbin ve dilin buluştuğu duadır.
  • En büyük ve en bereketli dualar, Kur’an’ın duaları ve Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) yaptığı dualardır.

İttib’a

  • Erkeklerin Peygamber (Sallallahu Sleyhi ve Sellem’in) örnekliğine tabi olarak Umre tavafında sağ omzunu çıkarması sünnettir. İttib’a, Umre Tavafı ve kudûm Tavafına mahsustur.

Remel

  • Umre ve kudûm tavafında erkekler hakkında, eğer mümkünse, adımlarını hızlı atmaları ve ilk üç şavtta Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e) uyarak adımları birbirine yakın atarak hızlı yürümeleri sünnettir. Kalan diğer dört şavtı da normal yürüyerek tamamlarlar.

Iki rekât Tavaf sünneti

  • Tavafını tamamlayan kimsenin, birinci rekâtta Kâfirun Suresi’ni ve ikinci İhlas Suresini okuyarak iki rekât namaz kılması sünnettir.

Tavafın Kilometre Taşları

Tavaf yeri, Kâbe-i Müşerrefe’yi çevreleyen, ısıyı yansıtan beyaz mermerle döşenmiş avludur. Şimdi buraya Sahan deniliyor ve Müslümanlar orada Kâbe’nin etrafını dönerek Tavaf ederler.

Tavaf yeri sahanın en önemli kilometre taşları şunlardır:

Kâbe-i Müşerrefe

  • Kâbe Müslümanların kıblesi ve gönüllerinin bağlandığı yerdir. Tavaf sadece onun etrafında Allah Teâlâ’ya ibadet amacıyla yapılır.

Makam-i İbrahim

  • İbrahim’in, aleyhi selam, Kâbe-i Müşerrefe’yi inşa ederken üzerine çıktığı taştır ve Haremdaki apaçık ayetlerden biridir. Yüce Allah’ın şöyle buyurur: {Onda apaçık ayetler İbrahim’in makamı vardır} [Al-i İmran 3/97].

Harem Civarındaki Berber Dükkânları

Mekke Haremi çevresinde Hac ve Umre yapanlar için tıraş hizmeti veren çok sayıda ruhsatlı berber dükkânı bulunur ve bunlar sağlıklı bir ortamda güvenli tıraş için donatılmıştır.

Berberde aşağıdaki hususlara dikkat edin

  • Tek kullanımlık plastik saplı usturalar kullanmalıdır
  • Önceki Hac veya Umre yapanın tıraşını tamamladıktan sonra tıraş aletlerini değiştirmeli ve yeni aletler çıkarmalıdır
  • Tıraşa başlamadan önce ellerini sabun ve suyla yıkamalıdır

Saçları Tıraş Etmek ve Kısaltmak

İhramda iken saçlarını tıraş etmeyerek Allah’a ibadet ettiği gibi, Hac/Umre ibadetlerini tamamladıktan sonra da Allah’a ibadet olması amacıyla saçlarını tıraş etmesi veya kısaltması sünnettir. Her iki durumda da Allah’a ibadet edip O’na teslim olmuş oluyor.

Hacda saçları tıraş etmek ve kısaltmak

  • Kurban Bayramı Günü Akabe Cemresini taşladıktan sonra yapılır.

Umrede saçları tıraş etmek ve kısaltmak

  • Tavaf ve Sa’y tamamlandıktan sonra yapılır.

Erkekler için saçları tıraş etmek ve kısaltmak

  • Hac ve Umre yapan erkekler için tıraş olmak ki tıraş en faziletli olandır veya saçın tamamını ya da çoğunu kısaltılmak sünnettir.

Kadınlar hakkında saçları kısaltmak

  • Kadın, gerek Hac yapıyor olsun ve gerekse Umre yapıyor olsun, sadece kısaltır. Saçlarını toplar ve uçlarından bir parmak ucu kadar (1-2 cm) keser.

Uyarı

  • Hac ve Umre yapan, Harem’e hürmet ve hastalıklardan korunmak için saçlarını buna tahsis edilmiş yerlerde tıraş etmelidir.

Arabalarla Sa’y

Yürüyemeyen veya kendini bitkin, hasta ve yorgun hisseden kimsenin binerek Sa’y yapması caizdir, ancak ibadette olduğu için uyanık ve dikkatli olmalı, vaktini Allah’a dua ve yakarış içerisinde geçirmeli, Safa’ya veya Merve’ye her vardığında tekbir getirip dua etmelidir.

Harem’de Tavaf için çeşitli araçlar mevcuttur

Hacılara Mahsus Arabalar

  • Kullanmak üzere araç almaya gelenlere, araçlar için ayrılmış yerden girmek şartıyla izin verilir.

Ücretsiz Arabalar

  • Kendisine yardım edecek biri varsa Hac ve Umre yapanın sa’yde kullanması için ücretsiz arabalar mevcuttur.

Bu araçlara şuralardan erişilebilir

  • Doğu Meydanı (toplu ulaşım girişi)
  • Güney Meydanı (Kral Abdülaziz Vakfı yanı, Allah rahmet eylesin)
  • Batı Meydanı (Şebika Girişi)

Araba iticileri hizmeti

  • Bunlar eğitimli gençler tarafından Hac veya Umre yapan için itilerek sürülen arabalardır.

Hizmetin Bulunduğu yerler

  • Zemin Tavaf yeri (başlangıç çizgisi) (web sitesi bağlantısı)
  • Zemin Sa’y yeri (14. Kapı)
  • Ikinci kat Sa’y yeri (Erkam Merdivenleri)
  • Kral Abdülaziz Vakfı (Allah rahmet eylesin)

Elektrikli Arabalar

  • Bunlar Tavaf ve Sa’y için sürülmesi ve kontrolü kolay güvenli elektrikli araçlar olup, tek kişilik ve çift kişilik olmak üzere iki çeşidi vardır.

Servisin Bulunduğu Yerler

  • Elektrikli arabalar, Tavaf ve Sa’y için birinci asma katta yer almaktadır.

Safa ile Merva Arasında Sa’y Yapmak

Safa ve Merve Nedir?

  • Safa ve Merve, İsmail, aleyhi selam’ın, annesi Hacer’in yiyecek ve su bulmak için tırmandığı iki küçük tepedir.

Safa

  • Sa’yın başladığı küçük bir tepe olup, tepenin kayaları, Sa’y yerinin zemin katında hala görülebilmektedir.

Merve

  • Sa’y şavtının (turunun) son bulduğu küçük bir tepedir.

Sa’y büyük bir ibadettir

  • Safa ile Merve arasındaki Sa’y, Hac ve Umre ibadetlerinden biridir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: {Şüphesiz Safa ile Merve Allah’ın nişanelerindendir. Kim Kâbe’yi Hacceder veya Umre yaparsa, bu ikisini de Tavaf etmesinde bir beis yoktur. Kim gönülden iyilik yaparsa, karşılığını görür}. Hac ve Umre yapan kişi, Resulü Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) yaptığı gibi, Safa ile Merve arasındaki mesafeyi 7 kez kat ederek Rabbine ibadet eder.

Sa’yın başlangıcı ve bitişi

  • Safa’dan Merve’ye doğru sa’yınıza başlıyorsunuz, Merve’ye ulaştığınızda bir şavtı tamamlamış olursunuz. Safa’ya geri döndüğünüzde ise, ikinci şavtı tamamlamış olursunuz ve yedi şavtı Merve’de bitirene kadar böyle devam edersiniz.

Safa ve Merve başlangıcında dua etmek

  • Her şavtın başlangıcında Safa veya Merve’nin başlangıç noktasına ulaştığınızda, ellerinizi kıbleye doğru kaldırmanız ve yeni şavta başlamadan önce Allah’a dua etmeniz ve O’nu yüceltmeniz sünnettir.

İki yeşil bayrak

  • Allah Resûlü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) yaptığı gibi, gücü yetenlerin iki yeşil bayrak arasında hervele yapması (koşar adım yürümesi) müstehaptır.

Sa’yda dua etmek

  • Sa’y yapan kişi tüm Sa’y zamanını Allah’ı zikretmek, dua etmek veya Kur’an okumakla geçirmelidir.

Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in) Sa’ida yaptığı du

  • Tavaftan sonra Safa’ya ilk vardığında, Yüce Allah’ın şu buyruğunu okurdu: {Şüphesiz Safa ile Merve Allah’ın nişanelerindendir} ve şöyle derdi: Allah’ın başladığı ile başlıyorum.
  • Safa’ya veya Merve’ye çıktığında kıbleye döner ve şöyle derdi: Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber, Allah’tan başka ilah yoktur, O tektir, ortağı yoktur, mülk O’nundur, hamd O’nadır, Allah her şeye kadirdir, Allah’tan başka ilah yoktur, vaadini yerine getirdi, kuluna yardım etti ve tek başına hizipleri bozguna uğrattı. Sonra dilediği duaları ederdi, ardından bunu tekrarlardı, sonra yine dilediği duaları ederdi, ardından bunu tekrarlardı daha sonra sa’yına devam ederdi.

Sa’y yapan kişi seyri aksatmadan ve kalabalığa neden olmayacağı bir yerde durup dua etmeli, Harem güvenlik ve organize görevlilerinin talimatlarına uymalıdır.

Sa’y yeri bilgileri

Safa ve Merve nedir?

  • Bunlar, (İsmail aleyhi selamın annesi) Hacer’in yiyecek veya su ararken üzerine çıktığı iki küçük tepedir
  • Safa: Sa’yın başladığı küçük bir tepedir ve tepenin kayaları hala Sa’y yerinin zemin katında gözükmektedir
  • Merve: Safa’nın karşısında ufak bir tepedir, Hac ve Umre sa’yı orada sona erer

Sayılarla Sa’y yeri

  • Sa’y yerinin uzunluğu 394 m’dir
  • Yedi şavtta yürünen toplam mesafe yaklaşık: 2761 m’dir
  • Sa’yı bitirmenin ortalama süresi: 45-55 dakikadır ve yürümedeki hareket sürati sebeplere göre değişir

Sa’y yerinin katları

Sa’y yeri 87,000 metrekarelik bir alana sahip katlara ayrılmaktır, bunlar:

  • Bodrum katı
  • Zemin katı
  • Elektrikli araçlar için asma katı
  • Birinci kat
  • İkinci kat
  • Sa’y yeri çatısı

Sa’y için tavsiyeler

  • Tavafı tamamladığınızda Mescid-i Haram içerisinde sizi Sa’y yerine götürecek rehber tabelalar göreceksiniz. Bunlar, sa’yın başladığı Safa’yı gösterirler.
  • Hem kendiniz ve hem de Müslüman kardeşleriniz için kalabalığı hafifletmek üzere Sa’y yerinin zemin katındaki kalabalıktan uzak durmak amacıyla üst katlara yönelmenizi tavsiye ederiz.
  • Sa’y yapan kişi Sa’y esnasındaki bütün vaktini Allah’ı zikretmek, dua etmek ve Kur’an okumakla geçirmelidir. Dua için hareketi aksatıp kalabalığa sebep olabilecek bir yerde durmamalı, Harem’deki güvenlik ve organize görevlilerinin talimatlarına uymalıdır.
  • Erkekler hakkında Sa’y yaparken hızlı yürüme sadece iki yeşil bayrak arasındaki kısımda olur, Sa’y süresi boyunca hızlı yürünmez.
  • Namaz için ikamet getirildiğinde, Sa’y yapan kişi namazı cemaatle kılar sonra sa’yını kaldığı yerden tamamlar.
  • Eğer şeker hastalığınız varsa, gerekli ilaçları ve yeteri miktarda gıda aldıktan sonra Sa’y yapmaya başlayın. Ayaklarınızı zarar verebilecek her şeyden koruyun ve şeker düzeyinin düştüğünü hissederseniz, bir süreliğine durun.
  • Hastalık veya bitkinlik hissederseniz, arabaları kullanabilirsiniz.
  • Sa’y yeri içinde saç keserek Harem’i kirletmekten sakının ve Harem’in civarında birçok berber seçenekleri vardır.